1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ООН: Необходима е подкрепа за дребните селскостопански производители в борбата с глада

ООН: Необходима е подкрепа за дребните селскостопански производители в борбата с глада

Снимка:

Делът на инвестициите в земеделие по света рязко е намалял за 20 години

Генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациано да Силва изтъкна необходимостта от подкрепа за дребните селскостопански производители в борбата с глада, чиито жертви често пъти са те самите, предаде "Франс прес".

Той каза това при откриването на министерска среща в Рим по проблема с нестабилните цени на хранителните продукти,организирана от ФАО по случай Световния ден на прехраната. Тази година честването на този ден е посветено на кооперативния модел.

Грациано да Силва припомни, че по последни данни на неговата организация гладуващите по света са 870 милиона, като броят им е престанал да намалява през последните десет години, пише "Дневник".

Ако към тях се прибавят и недохранените хора и дефицитът на хранителни елементи, абсолютно необходими за физическото и психологическото развитие на децата, броят им достига 1.5 милиарда души, отбеляза по-рано днес специалният докладчик на ООН за правото на прехрана Оливие де Шютер.

Той обясни, че когато цените на хранителните продукти нарастват, както стана това лято заради сушата в Съединените щати, предвещаваща по-слаба зърнена реколта, най-бедните намаляват потреблението си. "Те не само се хранят по-малко, но и храната им става по-малко разнообразна", допълни Де Шютер. Според него на тази заплаха не се гледа с достатъчно внимание, а тя е приоритет.

Делът на инвестициите в земеделие по света рязко е намалял за 20 години - от 20 на сто от общите помощи през 1980-те години до 4 процента в наши дни, отбеляза Люк Гийо, независим председател на Съвета на ФАО. Според него основната работа на организацията е да се прилагат селскостопански политики в подкрепа на производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.