1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Оптимистични очаквания за рапичната реколта в ЕС

Оптимистични очаквания за рапичната реколта в ЕС

Франция е най-големият производител на културата в Общността

Тазгодишната реколта от рапица в Европейския съюз ще достигне близо 20 милиона тона. Прогнозата е на експертите от Агенцията за мониторинг на аграрните култури МАРС.


Въпреки неблагоприятните условия при сеитбата и през първите няколко месеца, предимно във Франция и Германия, средните добиви се очаква да бъдат в размер на 3,2 тона от хектар. Увеличението е с 12 процента, в сравнение с 2018-та. Според експертите от МАРС германските фермери ще увеличат добивите си с 18 на сто до 3,5 тона от хектар. Това означава, че във Федералната Република ще бъдат прибрани най-малко 4 милиона тона, което е с 300 хиляди тона повече, отколкото се казваше в прогнозата на Европейската комисия.

Във Франция, която е най-големият производител на рапица в Общността, добивите ще се увеличат със средно 9 процента до 3,3 тона от хектар. Така общата реколта в страната ще се доближи до 4,5 милиона тона, при почти 5 милиона тона през миналата година.

По-песимистични са очакванията за Румъния. В северната ни съседка добивите ще нараснат с около 7 на сто до 2,5 тона от хектар, но заради по-малката площ, засята с рапица, реколтата ще бъде в размер на едва 1,2 милиона тона. За Чехия се прогнозира общо количество от 1,3 милиона тона, или с 50 хиляди тона по-малко от предишните предвиждания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.