1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отглеждането на тютюн изразходва огромни ресурси и вреди на околната среда

Отглеждането на тютюн изразходва огромни ресурси и вреди на околната среда

През 2014 година в световен мащаб са произведени над 6 милиарда къса цигари

Отглеждането на тютюн изразходва огромни ресурси и вреди на околната среда. Такова е становището на Световната здравна организация.

На много места в света се изсичат гори, за да се освободят терени за тютюневи плантации. Почвите се изтощават, а за преработката на тютюна се изгарят въглища и дърва, се казва в доклад на организацията. Вредните емисии, произтичащи от тези процеси, стимулират допълнително климатичните промени.

През 2014 година в световен мащаб са произведени над 6 милиарда къса цигари, за които са били необходими над 32 милиона тона суров тютюн, отгледан на 4 милиона хектара земя. Производството на тези цигари е допринесло за 0,2 процента от глобалните вредни емисии, равни на 84 милиона тона въглероден двуокис.

Само за тази една година са натрупани 25 милиона тона отпадъци, сред които милиардите изхвърлени в природата и на обществени места фасове, които замърсяват водите, сочи докладът. За отглеждането на тютюна са били изразходвани 22 милиарда тона вода.

Конвенцията против тютюна влезе в сила през 2005 година и днес е ратифицирана от 181 държави. Тя изисква сериозно ограничаване на рекламите за тютюневи изделия, предупреждения на цигарените опаковки и по-добра защита на непушачите. В момента представители на страните-членки обсъждат в Женева нови стратегии в борбата срещу пушенето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.