1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Овце от елитна немска порода се отглеждат в няколко родопски села

Овце от елитна немска порода се отглеждат в няколко родопски села

Те успешно се селектират с традиционните български породи като родопски цигай и плевенски черноглав

Между 2 и 3 литра мляко на ден дават овцете от елитна немска порода, които се отглеждат в няколко смолянски села. Собственикът на фермата – Милен Кехайов, заяви, че това е 2-3 пъти повече от българските породи, които се отглеждат масово в страната, предаде Агенция "Фокус".

1300 овце от Източнофрезийска порода се отглеждат във фермата, която има бази в селата Орехово, Малево, Павелско и Левочево. По думите на Кехайов германските овце успешно се селектират с традиционните български породи като родопски цигай и плевенски черноглав.

В момента фермерът продава млякото на овцете на местни млекопреработвателни предприятия, като цената е между 1-1.20 за литър. Ниски са изкупните цени на овчето мляко, коментира Кехайов и допълни, че в Гърция то се изкупува за по 1 евро литъра.

В България субсидиите за отглеждане на овце са по 20-30 лв. на животно и са в пъти по-малки от тези в южната ни съседка, сравни Кехайов. “Не виждам бъдеще в сектора овцевъдство, поне докато страната ни не обмисли изплащането на по-високи субсидии и донякъде приравняване им с тези в останалите страни от Европейския съюз”, посочи фермерът.

Според него това е и причината хората с по-малко животни да ги продават масово и да се отказват от овцевъдството. По думите му през последните месеци близо 20 хиляди български овце са продадени на безценица в Турция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.