Първата основна цел на ОСП е да се осигури хранителна сигурност, а втората е да се запазват ресурсите

Снимка:

Според проф. София Давидова двете основни цели в известна степен си противостоят

Първата основна цел на Общата селскостопанска политика е да се осигури хранителна сигурност в Европа и света, а втората е да се запазват ресурсите. Балансът между двете е много труден – такова мнение изрази проф. София Давидова – агроикономист и преподавател в Англия.

Проф. София Давидова акцентира на факта, че двете основни цели на Общата селскостопанска политика в известна степен си противостоят. Хранителната сигурност налага интензивно производство, което от своя страна изчерпва по-бързо природните ресурси. От позицията на агроикономист тя е за отглеждането в Европа на генно-модифицирани организми.

Според проф. Давидова, много страни, в които е разрешено отглеждането на генно-модифицирани организми приемат забраните в Европа като вид държавна помощ за земеделските производители, което изкривява конкурентната среда. По думите й, дебатите по темата ще продължават.

Вижте подробности по темата...

Автор: Ангел Трайков

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.