1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пети пореден ден продължава протестът на зърнопроизводителите

Пети пореден ден продължава протестът на зърнопроизводителите

Трактори тази сутрин в София няма да влизат

Пети пореден ден продължава протестът на зърнопроизводителите, продиктуван от орязаните за сектора пари, залегнали в Бюджет 2012 г.

Трактори тази сутрин в София няма да влизат. Това заявиха представители на протестиращите зърнопроизводители, информира Би Ти Ви. Те обаче подчертаха, че отговорните за неизпълнените обещания министри - на земеделието и финансите, трябва да подадат оставка. Междувременно преговорите продължават. Земеделците не се отказват от исканията си.

Тежкотоварната техника остава около Ботевград след поканата за „псевдо диалог”, обясни Ангел Вукодинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той допълни, че днес предстои заседание във Велико Търново, на което ще бъде решено как ще продължат стачните действия.

Според него нагнетяването на грешно впечатление за производителите като олигарси и богаташи не прави чест на управляващите: „Нас ни познават, знаят, че сме работещи хора”.

Изпълнителят директор на Асоциацията Наталия Тодорова успокои, че в събота, неделя и понеделник също няма да има протести в София, тъй като демонстрантите ще спазят закона.

Освен оставките на част от управляващите, представителите на зърнопроизводителите поискаха и по-различно извинение от земеделския министър – „Вие бяхте излъгани, за което се извиняваме”.

От своя страна Мирослав Найденов заяви, че извинение вече е отправено по начина, по който това са направили финансовият министър и премиерът. „Ако са се почувствали излъгани, предполагам, че са се почувствали така – аз се извиних от името на цялото правителство. Ако продължаваме да си играем на извинения, това е несериозно”, каза министърът.

Той коментира и квалификациите за финансовото състояние на зърнопроизводителите: „Има около десетина човека, които са мултимилионери. По отношение на голямата част – това са честни земеделски производители, към които трябва да се отнасяме с уважение и това се изразява с помощта, която им предлагаме”.

Министърът добави, че протестиращите са получили уверение от държавата, че няма да има репресии и ще могат да изразят волята си, но трябва да намерят друга форма, с която да не пострадат и останалите сектори на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.