1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Площите с пшеница в световен мащаб ще останат без съществена промяна

Площите с пшеница в световен мащаб ще останат без съществена промяна

В Северното полукълбо условията за сеитба са добри, отчитат експертите

И през следващия сезон площите с пшеница в световен мащаб ще останат без съществена промяна. Според прогноза на Международния съвет по зърното ще бъдат засети над 200 милиона хектара. За реколтата 2015/16 с пшеница са били заети 225 милиона хектара.

В Северното полукълбо условията за сеитба са добри, отчитат експертите. В Съединените Щати нивите със зимна пшеница са намалели с 2 процента до 17 милиона хектара, най-малката площ от повече от 100 години насам. В Европейския съюз промяна няма да има, като на територията на 28-те страни-членки ще бъдат засети около 27 милиона хектара. В Русия се очертава ръст от 1 процент до 27 милиона, а в Украйна ще има 3 на сто повече площи, или общо 7 милиона хектара.

За сметка на увеличението в Украйна и Русия се очаква силно свиване на площите в Казахстан до 11 милиона хектара, или минус 8 процента. Наскоро правителството обяви, че в страната ще се отглеждат повече маслодайни и бобови култури, царевица, ечемик, захарно цвекло и по-малко пшеница.

В Индия площите няма да претърпят промяна, въпреки известни трудности за производителите, които не навсякъде са извършили успешно сеитбата. Там за пшеница са отредени 30 милиона хектара, докато в Китай са предвидени 24 милиона, с процент и половина по-малко от настоящия сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.