1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Площите, засети с царевица, се увеличават

Площите, засети с царевица, се увеличават

Прогнозата за 2012 г. е, че те ще надхвърлят 4 млн. дка

Очертава се ясно изразена тенденция на увеличаване на площите, засети с царевица, както и на общото й производство. Прогнозата за 2012 г. е, че площите отново ще бъдат увеличени и ще надхвърлят 4 млн. дка. Това каза в интервю за БТА доц. д-р Димитрина Илчовска - директор на Института по царевицата в град Кнежа.

Предпоставка за това е разораването на пропадналите площи, засети с есенно-зимни култури. Те могат да бъдат засети с ранни пролетни култури, овес, зимно-пролетен ечемик, фий, грах и др., посочи доц. д-р Димитрина Илчовска.

Имайки предвид факта, че преовлажнената почва и все още наличната снежна покривка ще бъдат пречка за отпочване на предсеитбените обработки за ранните пролетници, по-добрата възможност е засяване на окопни пролетни култури царевица и слънчоглед, препоръчва експертът.

Слънчогледът има специални изисквания по отношение на сеитбооборота, така че най-добрият вариант е засяването на тези площи с царевица, каза доц. д-р Димитрина Илчовска.

Експертът отбеляза, че дебелата снежна покривка, съчетана с продължителните ниски температури през месеците януари и февруари, ще се отразят неблагоприятно върху редица земеделски култури - пшеница, ечемик, рапица, лозови насаждения и някои овощни видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.