1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малка реколта от ябълки и круши в ЕС

По-малка реколта от ябълки и круши в ЕС

Най-голям производител на ябълки през 2015-та отново ще е Полша

12 милиона тона ябълки и малко повече от 2 милиона тона круши ще приберат европейските овощари тази година, показва прогноза на Световната асоциация за ябълки и круши, публикувана на редовната годишна конференция на организацията в град Меран, Италия.

Реколтата при ябълките ще е с 5% по-малка от миналогодишната, но все още със 7% над средното количество за последните три години. Най-голям производител през 2015-та отново ще е Полша с 3,7 милиона тона, следвана от Италия с 2,2 и Франция с 1,6 милиона тона. Германия остава на четвърто място, като се очаква стопаните да приберат 885 хиляди тона, което е спад от близо 20% в сравнение с 2014-та. Основните сортове в Европейския съюз остават "Златна превъзходна", "Гала" и "Айдаред".

В други страни от Северното полукълбо реколтите ще са по-големи, като в Русия например се очаква ръст от 4 на сто. Китайските овощари ще приберат 7,8 процента повече, а украинските – 16 процента. За Съединените Щати Асоциацията прогнозира спад от 4 процента, а за Канада – малко повече от една четвърт. (AgE)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.