1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малко рапица в ЕС през новия сезон

По-малко рапица в ЕС през новия сезон

Анализаторите оценяват глобалната рапична реколта през сезон 2018/19-та на 71 милиона тона

Площта на засятата рапица в Европейския съюз е малко над 6 милиона хектара. Това са 7 процента по-малко, отколкото през миналата година, докладват от Международния съвет по зърното.

Най-драстичен спад на площите има във Франция и Германия, най-големите производители на рапица в Съюза. Причината за песимистичната прогноза е продължаващата суша в големи части на Западна Европа, която пречи на стопаните да извършват необходимите дейности на полето. На много места недостигът на влага е увредил засетите зърна, което ще принуди фермерите да преминат на друга култура, най-вероятно зимна пшеница. Прогнозата за тазгодишната реколта е близо 20 милиона тона, което е с над 10 процента под миналогодишния резултат. Френските стопани ще приберат 5, а германските – 4 милиона тона.

Намалените за догодина площи и слабата тазгодишна реколта все още не се отразяват на борсовите цени на рапицата. При последната сесия в Париж фючърсите за ноември 2019-та струваха 371 евро, с едва 50 цента повече, в сравнение с котировките за този ноември. Анализаторите оценяват глобалната рапична реколта през сезон 2018/19-та на 71 милиона тона, след 75 милиона тона през миналата година. Към лошите резултати от Европа прибавят и неблагоприятните условия в Австралия, където прибирането на реколтата още не е приключило. От Петия континент се очакват едва 2 милиона тона, най-слабата реколта от 9 години насам.

С близо 4 процента по-малка ще бъде и канадската реколта, която ще достигне около 20 милиона тона. Причината е, че фермерите в Канада намалиха площите, а освен това лошото време им пречи да приключат жътвата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.