1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подписаха Меморандум за разбирателство относно енергийните стойности и хранителните съставки на алкохолните напитки в България

Подписаха Меморандум за разбирателство относно енергийните стойности и хранителните съставки на алкохолните напитки в България

Чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка

11 януари 2022 г. е знакова дата за сектор вино и спиртни напитки, когато спиритсБЪЛГАРИЯ и Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) дават официална изява на саморегулацията и поемат ангажимент да осигурят ясен и прозрачен достъп до подробна информация за продуктите с цел отговорна консумация на алкохол и опазване на човешкото здраве.

Двете професионални организации подписаха европейския Меморандум за разбирателство (МзР) за предоставяне на енергийните стойности на алкохолните напитки на етикета на бутилките, както и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн. С тази стъпка секторът надхвърля съществуващите законодателни задължения и отговаря на съвременните социални норми за информиран и отговорен избор на потребителите.

меморандум НВЛК

Меморандумът установява задълженията на подписалите го страни и определя специфични правила за предоставяната информация, която ще бъде разбираема, разпознаваема, сравнима и точна. Ангажиментът гарантира, че до края на 2022 г. всеки две от три бутилки (66%), пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, съобразена с категорията, алкохолния градус и големината на разфасовката. Потребителят ще може да се запознае чрез визуални пиктограми колко и какви калории съдържа неговата напитка.

В допълнение, чрез QR код на всяка бутилка платформата U-Label визуализира дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията на производство и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка. В България по-пълна и изчерпателна информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки по категории е вече налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества.“, казва Председателят на спиритсБЪЛГАРИЯ, г-жа Ралица Скорчева-Славова.

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример.“, споделя г-н Йордан Чорбаджийски, Председател на НЛВК.

С подписването на Меморандума, българските производители се присъединяват към партньорството с Европейската комисия и ще я уведомяват ежегодно за конкретните усилия, действия и резултати в изпълнение на ангажиментите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.