1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полските стопани настояват за спешни мерки срещу африканската чума по свинете

Полските стопани настояват за спешни мерки срещу африканската чума по свинете

Месопреработвателният бранш в Полша настоява и за ясни правила за обезщетения в случай на зараза

Месопреработвателите в Полша са недоволни от досегашните мерки за борба с Африканската чума по свинете. В отворено писмо няколко организации от сектора призовават правителството във Варшава да предприеме по-сериозни стъпки за ограничаване на болестта.

Свиневъди и компании за преработка на месо настояват програмата за биосигурност да обхване цялата страна. В момента тя важи само за региони, в които е регистрирана Африканска чума по свинете. За областите с концентрирани свиневъдни стопанства да се разработи специален план за действие, който да включва още мерки в случай на влошаване на ситуацията, искат авторите на писмото.

Такава мярка е пълната забрана на нерегистрираното отглеждане на свине и домашното клане на животните. В момента се изплащат премии на стопани с до 50 животни, които се отказват от свиневъдството. Такива премии да се дават и на ферми с до 300 животни, гласи друго искане.

Месопреработвателният бранш в Полша настоява и за ясни правила за обезщетения в случай на зараза. Сумите да се изплащат в определен срок, за да могат засегнатите стопанства да преодолеят кризисната ситуация. Да бъдат увеличени и лабораториите, които провеждат тестовете за заболяването, за да имат стопаните по-бързи резултати, искат още преработвателите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.