1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поскъпването на горивата ще доведе до значително повишение на разходите за пролетната сеитба

Поскъпването на горивата ще доведе до значително повишение на разходите за пролетната сеитба

Това съобщи председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов

Земеделските производители са силно притеснени от поредното поскъпване на горивата, предизвикано от рекордните цени на петрола на международните пазари, което ще доведе до значително повишение на разходите за пролетната сеитба. Това съобщи за Investor.bg председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукадинов.

Браншовикът припомни, че колегите му неслучайно протестираха срещу забавянето на държавната помощ от 70 млн. лв., необходима за покриване на част от акциза върху горивата.

„В сегашните условия тази помощ би ни спасила, защото след последното поскъпване на горивата разходите ни за декар обработваема площ ще достигнат 25 лв., което е с 10-15% повече от това, което плащахме през есента на 2011 г. Себестойността ще се покачи и от очакваното увеличение на изкуствените торове, чиито цени също са вързани с тези на петрола“, допълни шефът на асоциацията.

"Зърнопроизводителите очакваха държавната помощ за акциза да се преведе преди пролетната сеитба, но след последната среща на асоциацията с експерти от министерството на земеделието, проведена в началото на седмицата, е станало ясно, че преференцията ще се въведе след задължителните промени в законите за подпомагането на земеделските производители и за акциза и данъчните складове. Технологичното време за одобрението на тези промени ще стане най-рано през март или април", добави Вукадинов.

"Силно сме обезкуражени от тази новина, защото очаквахме държавната помощ две години и половина и вместо да я получим навреме, тя не само ще закъснее, но ще бъде и в по-малък размер, коментира Вукадинов. Той припомни, че годишните разходи на производителите само за акциза възлизат на 155 млн. лв., докато одобрената субсидия е за 70 млн. лв. В същото време в останалите държави в ЕС разходите за акциз се покриват средно 90% от държавата. Българските фермери са единствените в ЕС, които не се ползват от подобна привилегия. Затова търсим алтернативни варианти, които поне частично да намалят разходите ни за горива", посочи още Вукадинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.