1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повишава се прагът на осигуряване за стопаните

Повишава се прагът на осигуряване за стопаните

Предстои обсъждане в парламента

Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите. Повишава се и прагът за самоосигуряващите се лица в селското стопанство. Това става ясно от проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година.

От 400 лева на 610 лева се вдига минималният осигурителен доход за земеделците, с което сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата. От Асоциация „Български пипер“ коментираха за AgroTV, че тази промяна ще създаде трудности и ще оскъпи продукцията.

При самоосигуряващите се прагът от 560 лева се вдига на 610. От Федерацията на независимите синдикати от земеделието посочват, че по-високият осигурителен доход дава по-голяма сигурност на земеделците в бъдеще, защото по-високото осигуряване води до по-голяма пенсия.

Синдикатите допълват, че земеделците трудно биха се осигурявали на предложените нива. Предстои обсъждане на точния размер в парламента.  Средният размер на осигуряване  в земеделието е 350 лева, като промените засягат 43 000 земеделски производители.

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.