1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предпазна зона за разпространение на болестта „син език“ в Добричко

Предпазна зона за разпространение на болестта „син език“ в Добричко

От Областната дирекция по безопасност на храните забраниха придвижването, пашата и пазара на животни

Четири общини от област Добрич попадат в предпазната зона за разпространение на болестта „син език“. От Областната дирекция по безопасност на храните забраниха придвижването, пашата и пазара на животни.

В Добричка област започна прилагането на мерки с цел превенция и ограничаване на разпространението на болестта „син език“. Това става с решение на областната епизоотична комисия. Четири общини от област Добрич – Добрич, Добричка, Балчик и Тервел, попадат в т.н. предпазна зона с радиус от 100 км, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Всички останали общини от областта са в наблюдаваната зона.

Издадена е забрана за придвижването на преживни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Забранена е пашата на всички възприемчиви за болестта животни, които се отглеждат в селищата, попадащи в предпазната зона. Тя важи за часовете с активен летеж на комарите - от 19 до 8 часа сутринта. Забранява се провеждане на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на цялата Добричка област.

Собствениците на пчелини трябва да се уведомяват преди извършване  на дезинсекция в и около помещенията за отглеждане  на преживни животни, на местата за съхранени е на тор, както и на местата за водопои. Целта е да се предпазят пчелите от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция.

Животновъдите се предупреждават да не купуват преживни животни с неизвестен здравен статус и произход, както и такива, които не са придружени с ветеринарномедицински свидетелства. Освен това животните трябва периодично да се обработват с препарати с репелентно действие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.