1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предвижда се земеделците да получават директни плащания при правно основание за обработваните от тях земи

Предвижда се земеделците да получават директни плащания при правно основание за обработваните от тях земи

Снимка:

Светла Бъчварова: Застъпванията са много сериозен проблем

Промени в Закона за подпомагане на земеделските производители предвиждат земеделците да получават директни плащания за обработваните от тях земи само ако имат правно основание за ползването им. Този закон урежда прилагането на схемата за единно плащане на обработваема площ, финансирана от ЕС, по която тази година се ползват над 90 000 производители у нас. Усвояват се около 90% от средствата.

"Един от проблемите до момента беше да се установи кой е действителният ползвател на земите. В резултат на това България търпеше санкции, производителите – също, защото застъпените площи и нерегламентираните площи водеха до санкции. Застъпванията са много сериозен проблем и затова искаме да регламентираме кой е производителят, който поддържа земята в добро състояние и съответно има право да получи подпомагането." Това каза за предаването "Преди всички“ на БНР председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова. Тя изтъкна, че досега е имало случаи да се кандидатства с площи, които не се поддържат в добро състояние, както и с площи, чиито собственици, дори общини, не знаят за това. Имало е и случаи на разорани пасища.

Министерството на земеделието трябва в рамките на тази година да създаде софтуер, който да обобщава данните в различните институции и така земеделските производители да имат достъп до цялата информация, касаеща земеползването, само от едно място.

Това ще улесни и контрола при администрирането на проверките, ако са необходими. Веднъж регистрирани, площите, за които земеделският производител получава подпомагане, ще се отбелязват само промените, а не всяка година да се регистрира като земеделски производител с пълен пакет документи.

В законопроекта са предвидени санкции за земеделците, които злоупотребяват с ваучерите за гориво и не ги използват по предназначение или ги отстъпват на хора, които нямат право на тях, уточни Бъчварова. Санкциите са от 2000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за юридически лица, а контролът е поверен на Държавен фонд "Земеделие“.

Бъчварова е на мнение, че дребните и средни земеделци трябва да получават допълнителни плащания на площ, за да могат да се развиват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.