1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преработвателите на картофи в Нидерландия свиват производството

Преработвателите на картофи в Нидерландия свиват производството

Те са сред най-засегнатите от коронакризата

Нидерландските преработватели на картофи са сред най-засегнатите от коронакризата сектори на хранителната индустрия в страната. Заради пандемията те намалиха производството си с 13 процента.
 
В периода между март 2020-та и края на февруари 2021 година фирмите са преработили над три милиона тона картофи, или с половин милион тона по-малко, показват данни, публикувани от браншовия съюз.
Това се дължи основно на рязко намалялото търсене по време на пандемията. През февруари тази година са преработени 288 000 тона, което е спад с 13 на сто спрямо същия месец на миналата година, малко преди първата вълна на заболяването.
 
През 12-те месеца от тогава производството на картофени продукти е в размер на близо два милиона тона, най-малкото количество за последните десет години, посочват от бранша. Намалението спрямо същия период на предишната година е с 15 на сто. Сериозен спад има и при изкупните цени за подходящи за преработка картофи, произведени в Нидерландия и съседните Белгия и Германия. В резултат на това в момента предлагането е много слабо, което допълнително затруднява преработвателите, изпитващи и без това проблеми заради слабото търсене.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.