1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преработвателите на свинско месо у нас плащат скъпо

Преработвателите на свинско месо у нас плащат скъпо

В повечето страни от Южна Европа цените леко са се понижили

По 172 евро и 5 цента на 100 килограма живо тегло са плащали българските преработватели на свинско месо през втората седмица на октомври. По този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в Европейския съюз, сочат сравнителните данни на пазара.

Най-скъпо остава месото в Малта, където кланиците плащат по 228 евро. На второ място е Швеция, следвана от Италия. България е пета след Гърция, където стопаните получават по 172 евро и 71 цента за 100 килограма живо тегло.

В повечето страни от Южна Европа цените леко са се понижили, докато в средната и северната част на Съюза те остават стабилни. Така в Германия за килограм се плащат по евро и 42, а в Дания, един от най-големите производители, по 1,32. Австрийските преработватели са понижили изкупните цени с 3 цента до евро и 40, тъй като предлагането на животни е много голямо, а търсенето е в застой. В Испания също е отбелязан спад с 2 цента и половина, показват данни на Европейската комисия. За всички страни от Съюза е отчетено поевтиняване на свинското месо с 63 цента до средно 143 евро за 100 килограма.
цени

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.