1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През 2009 г броят на животните отглеждани в страната продължава да намалява

През 2009 г броят на животните отглеждани в страната продължава да намалява

Производството на месни произведения показва постоянен и стабилен темп на нарастване

През 2009  година броят на отглежданите в страната животни продължава да спада,  информира Магдалена Младенова, главен експерт в Асоциацията на месопреработвателите. Към 1 май 2009 г. броят на говедата в страната е спаднал до 540 хил. броя или с 6,4% спрямо 2008 г. Най-голям спад се отбелязва при броя на свинете – до 625 400 броя или с 17,3% в сравнение с 2008 г., като свинете-майки са само 57 300 броя. През 2008 г. промишленият добив на говеждо месо е спаднал с 6% спрямо 2007 г., а добивът на свинско месо - с близо 3 %.

От друга страна производството на месни произведения показва постоянен и стабилен темп на нарастване, с изключение на отбелязания незначителен спад през 2007 г. Според предварителни данни на НСИ производството на колбаси през 2008 г. е възлязло на 111 003 тона, или се е увеличило с 30 % в сравнение с 2007 г., като тази тенденция продължава и през 2009 г.

Недостатъчното количество месо за месопреработвателната промишленост и по-високите цени на добитото в страната месо налагат увеличение на вноса. През 2008 г. вносът на говеждо месо се запазва на равнището от предишната година, като са внесени 15 хил. тона. Вносът на свинско месо обаче се увеличава значително, като общият внос на охладено, замразено, пушено и осолено свинско месо и сланина възлиза на 83 788 хил. тона, което е с 11 % повече в сравнение с 2007 г. Увеличил се е вносът и на птиче месо - с 22 % до 58 480 тона.

Вносът на свинско месо е изцяло от страните от Европейския съюз, т.е. това е вътрешнообщностно придобиване. В страната ни за нуждите на месопреработвателната промишленост се внася основно замразено свинско месо. Главно се внасят обезкостени разфасовки от гърди и джолан, както и известни количества замразени обезкостени разфасовки от бут и плешка. Внасят се и охладени свински половинки.

През август  2009 г. средните референтни цени на свинското месо в ЕС спаднаха с 8 % в сравнение с 2008 г. и бяха на равнището от 154,07 евро за 100 кг кланично тегло, но те оставаха доста по-високи от равнищата, отбелязани през 2005 и 2006 г. Спадът в цените на свинското месо на европейския пазар обаче продължи и на 13 декември 2009 г. цените на свинското месо в Европейския съюз бяха 132,55 евро за 100 кг, като отбелязаха спад с 10% в сравнение с декември 2008 г. Изкупните цени на свинското месо в България през януари 2009 г. бяха 2,88 лева за кг живо тегло, или с 26 % по-високи в сравнение с януари 2008 г. До средата на 2009 г. те отбелязваха постоянен спад и през юли бяха 2,44 лева за кг. От август започна слабо нарастване на изкупните цени и през октомври те са 2,51 лева за кг. или повишението е с близо 3 % спрямо юли. През ноември цените на свинското месо отново спаднаха до 2,46 лева за кг. Наблюдава се съвсем слаба тенденция на покачване на изкупните цени на телешкото месо през 2009 г., като те се движат в рамките на 2,60 лева за кг живо тегло. През ноември 2009 г. цените на дребно на свинското месо бяха: бут - 8,02 лева за кг, котлети - 8,96 лева за кг, което е съответно с 5% и 3% по-малко в сравнение с януари 2009 г.

Износът на свинско и говеждо месо от България е ограничен. През 2008 г. са изнесени 1801 тона говеждо месо и 1200 тона свинско месо. Износът на свинско месо се е увеличил 2 пъти в сравнение с 2007 г., когато са изнесени обаче само 548 тона. По-съществен е износът на птиче месо, но износът му е спаднал през 2008 г. до 11 800 тона или с 32%. Спад се отбелязва и при традиционният износ на агнешко месо, който спада постоянно от 2005 г. досега - от 8 263 тона през 2005 г. до 6 314 тона през 2008 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.