Площите са на път да се удвоят
България e световен лидер в производството на лавандулово масло. През последните години у нас се дестилират до 120 тона от ценната суровина. Масово се отглежда лавандула и в нетипични за тази култура региони като Добруджа.
Близо 4 пъти повече лавандулово масло се добива през последните години у нас в сравнение с традиционния производител Франция. Над 700 тона суровина са постъпили през лятото на 2015 година в дестилерията в Генерал Тошево.
Плодородните и богати почви на Добричка област водят до производство на лавандуловото масло с по-различни качествени показатели. То също намира приложение и се цени високо на международните пазари.
Драстично са скочили площите с лавандула у нас. Статистиката показва, че докато през 2013 година декарите са били 37 000, то сега са на път да се удвоят.
Производителят прогнозира, че до две години ще има свръхпрозиводство и срив в цената на лавандулата.
Автор: Галина Недкова