1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи умъртвяването на животните в три странджански села

Приключи умъртвяването на животните в три странджански села

За три дни бяха унищожени 343 крави и свине от три ферми край селата Голямо Буково, Момина църква и Факия

Приключи акцията по умъртвяването на животните в последното открито огнище на шап в община Средец. За три дни бяха унищожени 343 крави и свине от три ферми край селата Голямо Буково, Момина църква и Факия, съобщава БНР.

Очаква се до края на седмицата Статистическият институт, както и акредитирана фирма да посочат средна пазарна цена на убитите животни, за да бъдат изплатени обезщетения на стопаните.

От Регионалната ветеринарномедицинска служба в Бургас увериха, че засега няма да бъдат умъртвявани други домашни животни в трите странджански села, засегнати от разпространението на опасната болест.

Припомняме ви, че днес, 30 март 2011 г.,  ще се проведе заседание на Министерски съвет, на което ще се обсъжда ситуацията с избухналите три огнища на болестта шап в област Бургас. На заседанието ще бъдат дискутирани взетите до момента действия, след като на 19 март 2011 г. ветеринарни лекари от Българска агенция по безопасност на храните установиха  ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма разположена на 3 км от с. Кирово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.