1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължава кандидатстването за нисколихвени кредити за пипер и картофи

Продължава кандидатстването за нисколихвени кредити за пипер и картофи

Двете схеми за подпомагане бяха одобрени на заседание на УС на ДФ „Земеделие” в края на февруари

До 31 март 2011 г. земеделските производители могат да кандидатстват в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) за финансово подпомагане по краткосрочната кредитна линия за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи, реколта 2011 г., съобщиха от фонда. На 15 април т.г. изтича срокът, в който се приемат документи по втората кредитна линия - за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на пипер. Двете схеми за подпомагане бяха одобрени на заседание на УС на ДФ „Земеделие” в края на февруари.

Финансовият ресурс по кредитната линията за семена, минерални торове и препарати за производство на картофи възлиза на 2 500 000 лв. Всеки стопанин може да кандидатства за заем от 500 лв. за декар. Допустими за подпомагане са производители, които произвеждат картофи за консумация на площ от 20 до 150 дка. Изискванията при семепроизводство на картофи са обработваемата площ да бъде между 10 и 80 дка.

По краткосрочната финансова линия за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на пипер размерът на заема е 420 лв. за дка. Минималната площ за отглеждане на културите е 10 дка, а максималната - 200 дка. Общият ресурс на фонда по тази кредитна линия е 1 500 000 лв.

Краткосрочните заеми се предоставят с преференциална лихва от 6%. Кредитите се обезпечават в полза на ДФ „Земеделие”, като обезпечението им покрива 120% от стойността им. За целта кредитополучателите са длъжни да обезпечат задълженията по договорите си като учредят ипотека върху недвижимо имущество или особен залог върху машини и съоръжения, за които е представен документ за собственост. Запис на заповед се представя само за кредити в размер до 40 000 лв.

Картофопроизводителите се задължават да възстановят задълженията си до 28.02.2012 г., а производителите на пипер - до 20.12.2011 г.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.