1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проект на БСП ограничава покупката на земя от чужденци

Проект на БСП ограничава покупката на земя от чужденци

Снимка:

В текстовете се предвижда уседналост не само за физическите лица, които искат да придобият ниви, но и за фирмите

Депутати от БСП ще опитат да изкривят още един пазар - този на земеделска земя. В края на миналата седмица те внесоха в парламента проект, с който да ограничат покупката на земя от чужденци. Изненадващото в текстовете се предвижда уседналост не само за физическите лица, които искат да придобият ниви, но и за фирмите. Компаниите ще трябва да са регистрирани в България от поне 3 години и собствениците им трябва да са били 3 години в страната. Досега нямаше пречки чуждо дружество, регистрирано в страната, да купува земя. Така на практика възможностите за инвестиции в селското стопанство се ограничават до български играчи, до чужденци, пребиваващи дълго в страната, или до фирми, които решат да работят с взета под аренда земя за няколко години, докато отговорят на изискването да я закупят. Ограничителното условие ще може да се заобикаля чрез местни поставени лица. Но истинските чужди инвеститори едва ли ще са склонни на подобни трикове, така земеделието ще остане без прилив на външни специализирани компании, т.е. истинската конкуренция се забранява.

Инвеститорите вън, да влязат посредниците

Предложението идва само месеци след като депутатите първоначално гласуваха забрана за покупката на земя от чужденци, физически лица, а Конституционният съд я отмени в края на януари. В петък 14 депутати от БСП начело с председателя на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова внесоха и проект, с който да изгонят чужденците.

И докато гласно вече беше обявявано изискването за уседналост на физическите лица, сега в текстовете се появяват и фирмите (виж текста в карето). Това на практика означава, че новосъздадена компания може да закупи земя само ако собствениците й са българи или са чужденци, живели поне три години в България (каквито едва ли има много). Така се създава изкуствен пазар за "стари" фирми с регистрация от над 3 години.

БСП предлага и още една промяна в закона - при сключване на сделка за придобиване на парцели купувачи физически лица "представят пред нотариус декларация за произхода на средствата". Същото важи и за фирмите, за които обаче е записано, че трябва да предоставят пред нотариус "документ, доказващ произхода" на средствата, като не е дефинирано какъв може да бъде той, пише "Капитал Дейли".

Проектът предвижда още пасищата от държавния поземлен фонд да се отдават с предимство на животновъдите. Тази идея се обсъжда още от есента, а причината за нея са исканията на фермерите. Според животновъдите в момента на държавните търгове се явяват фирми, които не са в сектора, но взимат пасищата и получават европейски субсидии за поддържане на добро екологично състояние, а същевременно фермерите с животни нямат достъп до тях. Сходен проект на промени в закона преди няколко седмици внесоха и от ГЕРБ.

Каква била целта

В мотивите към проекта не се обясняват причините и ефектите от предложението. В интервю за investor.bg вносителят Светла Бъчварова съобщава, че: "Целта е покупката на земя да е съпроводена с нейното разпореждане и обработка. Нито една държава не може да си позволи да не знае за какво се купува земята. Не е нормално при условията, в които се развива земеделието, да се купува земя само заради това, че имате финансови средства и искате да притежавате някакъв актив", казва още тя.

Аргументът й обаче поставя въпроса за неравнопоставеността, защото и при български купувач няма гаранция за обработка. Освен това да си собственик на нещо не означава задължително ти да го ползваш директно, тъй като можеш да го отдадеш под наем. Друг въпрос е, че 3-те години също с нищо не гарантират, че целта ти е да обработваш.

Бъчварова добавя, че "само в шест европейски държави има свободен пазар на земеделски земи и той е ограничен заради високите цени. Всички останали държави имат подобни мерки - разписани претенции към купувачите".

Експерти от сектора обаче обясниха, че ограничения наистина има в повечето държави, но те са основно, че чужденци не могат да купуват земя на границата или до някакви стратегически обекти - военни и т.н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.