1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогноза за добра реколта в Европейския съюз

Прогноза за добра реколта в Европейския съюз

Брюкселските експерти очакват по-големи добиви от всички зърнени култури

Въпреки загубите в резултат на високите температури, зърнената реколта в Европейския съюз ще бъде над средната. Очаква се количеството да е по-голямо от миналогодишното, се казва в актуалната прогноза на Европейската комисия.

Брюкселските експерти очакват по-големи добиви от всички зърнени култури, с изключение на царевицата на зърна. При нея се прогнозира спад от 3 процента до малко над 8 тона от хектар. Въпреки това количеството ще е с 6 на сто по-голямо от средното за последните пет години.

Меката пшеница в 28-те държави на Европейския съюз ще донесе средно по 6 тона от хектар, или 7 на сто повече в сравнение с 2018 година. Ръст от 9 на сто до 6 тона от хектар се прогнозира за зимния ечемик, а при силажната царевица увеличението е до около 4 тона от хектар.

Анализаторите предвиждат по-големи добиви и от маслодайните култури. При рапицата се очаква плюс от 7 на сто до малко над 3 тона от хектар. В сравнение със средните количества за последните години това са 4 процента по-малко. Слънчогледът ще има ръст от около процент и половина до 2 и половина тона от хектар, 11 на сто повече от средното. Единствено при соята ще има спад до почти 3 тона от хектар.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.