Прогнозират по-слаба гроздова реколта

Двадесет процента от лозите в Северна България са измръзнали през тази зима

2011-а бе забележителна година за българското винарство, защото гроздовата реколта бе с изключително качество. Ако сте ценители на българските вина, запомнете тази година. Вината, произведени от реколта 2011, са неповторими. В това ни уверява Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки в България, цитиран от БНР.

Категорично 2011-а бе една от най-добрите за последните десет, дори петнадесет години, е убеден г-н Ботев. Получи се изключителен баланс на захарност и киселинност в гроздето, защото годината бе благоприятна във всяко едно отношение. Имаше добър баланс между слънце и дъжд, които се случиха точно когато трябваше, и реколтата бе просто прекрасна. Природата и Господ се бяха погрижили много добре за българското грозде и българското вино.

Не може да се каже същото обаче за настоящата реколта. Природата далеч не бе благосклонна тази година. Зимата се случи изключително сурова, а лятото – прекалено горещо и сухо.

Тази година гроздовата реколта у нас няма да прави изключение от ситуацията в останалата част на Европа, твърди г-н Ботев. – Имаше трайно измръзване на голяма част от лозята в Централна Европа, измръзване имаше дори във Франция, която се слави с по-мек климат. Катастрофални измръзвания имаше и в черноморската част на Русия, в района на Краснодар и Дагестан, където са съсредоточени почти изцяло руските лозови масиви. Там те са измръзнали наполовина.

По данни от Изпълнителната агенция по лозата и виното у нас двадесет процента от лозите в Северна България са измръзнали през тази зима. Поражения нанесе и твърде горещото и сухо лято. Прогнозата на Плевенския институт за лозата и виното е реколтата тази година да бъде по-слаба – около 160-165 хил. тона грозде. Миналата година имахме урожай от 224 хил. тона. Т.е., очаква се по-слаба реколта с около тридесет на сто.

Целия материал за очертаващата се по-слаба гроздова реколта у нас през тази година четете в рубрика Актуално на портала...