1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозират висока реколта от хлебно зърно

Прогнозират висока реколта от хлебно зърно

Близо 3 млн. тона пшеница може да бъдат изнесени тази година от страната ни

Близо 3 млн. тона пшеница може да бъдат изнесени тази година от страната ни. Въпреки предварителните скептични прогнози за добивите, падналите в последните седмици валежи вероятно ще спасят зърното, каза селекционерът от Добруджански земеделски институт проф. Николай Ценов.

Реколтата от хлебно зърно ще бъде висока, колкото е била и през 1989 г. точно преди демократичните промени в страната, които обаче бяха свързани с разбиване на редица традиции в земеделието. Според проф. Ценов качеството на зърното ще бъде по-добро от миналата година, а добивът ще бъде 4,5-4,7 млн. тона. За зърнения баланс на страната са нужни около 2 млн. тона пшеница, останалото е за износ, обясни Ценов.

Традиционните дестинации за нашето зърно са арабските страни, както и някои европейски държави като Италия и Испания. Годишният пазар на зърно е 135 млн. тона, като 1,5% от него се падат на българската пшеница. Тази година обаче не се знае какво ще бъде съотношението заради наводненията в Западна Европа, коментира Ценов. В същото време се очаква Турция да се появи като играч на международния зърнен пазар. Заради всички тези фактори засега не може да се прави прогноза за цената на зърното от новата реколта, коментират от бранша. Очакванията им са по-скоро да се запазят настоящите нива на търговия от 300-350 лв. за тон.

Заради нарастващите нужди от пшеница е сформиран Световен консорциум за повишаване на продуктивността на хлебното зърно, съобщи проф. Ценов, цитиран от darikfinance.bg. Целта на експертите е увеличаване на добивите с 15-20% в следващите години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.