1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производители: Новият закон за виното не е синхронизиран с европейското законодателство

Производители: Новият закон за виното не е синхронизиран с европейското законодателство

Ощетени са малките винопроизводители

Новият закон за виното е в ущърб на малките винопроизводители и не е синхронизиран с европейското законодателство, заявиха в ефира на Дарик-Пловдив производители от региона и членове на занаятчийската камара.

В парламентарната група на управляващата партия сме предали копие на австрийския закон за виното, който според нас изцяло отговаря на потребностите на винарските изби в България и се надяваме той да бъде взет под внимание при окончателното гласуване на Новия закон за виното, уточни Александър Ташев, гроздопроизводител от Асеновград. Подготвяме писмо и до европейските депутати, в което настояваме да се даде законно право и на по-малките изби в България и майсторите на вино да продават цялото количество произведено вино, съобщи в ефира на Дарик председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. Абсурдно е да задължават хората да си изпиват сами виното или да си изхвърлят продукцията, коментира още тя.

Всеки регистриран гроздопроизводител има право да преработи до един тон грозде за собствена консумация - това е регламентирано в новия закон за виното, който вече мина на първо четене. В България обаче има свръхпроизводство и неминуемо излишък от вино на пазара. Домашното винопроизводство не може да се определя като сив или черен пазар, коментира още Пламен Петров, собственик на винарска изба и бивш директор на регионалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.