1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите на домашна ракия предвиждат протест

Производителите на домашна ракия предвиждат протест

Искат отпадане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Национално сдружение "Българска домашна ракия" заяви на среща с премиера Бойко Борисов, че ако не отпаднат новите данъчни изисквания, ще има национален протест, съобщава dir.bg.

По време на разговора, в който участва и финансовият министър Владислав Горанов, производители на домашна ракия отново поискаха да отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Те влязоха в сила от 1 януари и засягат дейността на малките казанджийници по селата - те трябва да работят само в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 л.

След срещата Андон Андонов, съпредседател на сдружението, заяви, че са постигнали някакъв консенсус и изрази оптимизъм, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото насърчават сивия сектор.

"По новия закон - идва човекът, който иска да вари ракия, попълва декларация, подпечатана от агенция "Митници", и чак след 14 дена ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за него. И хората казват: "Чакай, кой ще ми каже на мен кога аз да си варя ракията - когато искам аз, тогава ще си я варя". И така човекът си тръгва от мене и почва да търси алтернативни начини да си свари ракията - я в къщи, я в мазето", даде пример Андонов.

Ракията, от която починаха няколко души в Якоруда, не е варена в регламентирани обекти, заяви пък категорично Стоян Атанасов от Сдружението на казанджиите. По думите му досега няма отровен човек от домашна ракия, изварена в селските казани, а починалите в Якоруда са пили метилов дървесен спирт, разбъркан с есенция.

"За да се отровиш от домашна ракия, от метилов спирт, трябва да изпиеш шест литра ракия, за да стигнеш количеството на метиловия алкохол, който се съдържа в ракията", добави той.

Ракиджиите съобщиха, че премиерът е поискал да бъде запознат със ситуацията, като ще изиска информация от съветниците си за количеството произведен алкохол. Очакват се проверки и след тях Борисов е обещал нова среща другата седмица, на която да участват и представители на всички парламентарни групи. Тогава ще се обсъждат евентуални законови промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.