1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на мляко в ЕС намалява с близо 2%

Производството на мляко в ЕС намалява с близо 2%

Млеконадоят се е свил с повече от 250 милиона килограма

Млекопроизводството в Европейския съюз продължава да намалява. От данните на Евростат става ясно, че през месец май към мандрите са подадени 13 милиарда килограма, което е с два процента по-малко в сравнение със същия месец на 2021 година. Това означава, че млеконадоят се е свил с повече от 250 милиона килограма.
 
Негативната тенденция си проличава в резултатите на всички държави членки, показва статистиката. Дори в Ирландия, където производството държи сравнително високо ниво, през май тази година то е намаляло с 2,5% на годишна база. В Полша, също голям производител, количеството остава без съществена промяна.
 
За първите пет месеца на годината млекопроизводителите в Европейския съюз са доставили на преработвателите общо 61 милиарда килограма, отчитайки минус спрямо същия период на 2021-а. С най-голям спад се отличават Германия, Франция и Нидерландия. Към тях през май се присъедини и Ирландия, където за периода на мандрите са предадени 40 милиона килограма, т.е. едно на сто по-малко. Очаква се през лятото резултатите да са също така отрицателни, тъй като от края на юни голяма част от Европа е в условия на изключително високи температури и невиждана суша. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.