Производството на птиче месо в Беларус е нараснало

Повече от 500 ферми са били модернизирани

Производството на птиче месо в Беларус е нараснало с близо 70% между 2010 г. и 2015 г. Страната се стреми да стане по-конкурентоспособна в международен план. Това се казва в съобщение на земеделското министерство.

През последните 5 години производството на птиче месо е нараснало до над 590 000 тона, производството на яйца също бележи ръст. Основната цел през следващите пет години е да се увеличи обемът на продукцията и да се намалят разходите, за да стане по-конкурентоспособен птицевъдният сектор.

Повече от 500 ферми са били модернизирани, създадени са две нови стопанства за домашни птици. През периода 2010-2015 обемът на износа на месо от домашни птици достига 136 000 тона. Очаква се към 2020 г. страната да произвежда 605 000 тона птиче месо годишно. Основният проблем е липсата на фураж, който се внася от чужбина и това оскъпява продукцията. Най-големите пазари за птиче месо са Русия, Армения, Казахстан, Молдова, Узбекистан и Таджикистан.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.