1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестът на тютюнопроизводителите от цял свят срещу „унищожителните” предложения на СЗО набира сили

Протестът на тютюнопроизводителите от цял свят срещу „унищожителните” предложения на СЗО набира сили

Българското правителство също се обяви срещу радикалните мерки

Ключови представители на организации на тютюнопроизводители от цял свят се срещнаха тази седмица в Лексингтън, щат Кентъки (САЩ), и обвиниха СЗО в пълно равнодушие към  средствата за препитание на милиони фермери и техните семейства в някои от най-бедните райони на света. 80% от търгуваното в света производство на тютюн бяха представени на тазгодишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите, където фермерите обсъдиха унищожителния ефект, който новите правила на Рамковата конвенция за контрол на тютюните (РККТ) може да имат, ако бъдат приети през м. ноември в Уругвай.

Правилата на членове 9, 10, 17 и 18 от РККТ забраняват употребата на съставки, използвани в производството на тютюневите изделия и намаляват засетите с тютюн площи в световен мащаб. МАТ, която представлява 30 милиона фермери, дълбоко свързани с тази култура, доказва, че тези мерки ще имат пагубни социални и икономически последици, без никакъв положителен ефект за здравето на хората.

 „Ние сме тези, които са най-силно засегнати от тези норми,” каза Антонио Абруноза, изпълнителен директор на МАТ. „Все още хора, имащи твърде ограничена представа как се отглежда тютюн, решават съдбата ни със хвърляне на зарове, без дори да се допитат до нас.”

Като за да сипе сол в раната, Алиансът за рамковата конвенция (АРК), добре финансирана група от неправителствени организации, чиято единствена цел е да „развива и прилага РККТ”, окачестви наскоро петициите на фермерите като „подвеждаща информация”. В документ, публикуван на неговия уеб-сайт се твърди, че нормите не забраняват тютюните Бърлей.  Не се споменава обаче, че при забрана на допълнителните съставки, търсенето на Бърлей практически ще изчезне, без да предложи икономически приложими алтернативни култури на производителите му. АРК също така твърди, че съставките правят цигарите „по-привлекателни”, като игнорира факта, че половината пушачи по света вече предпочитат цигари с по-малко допълнителни съставки.

 „Ние не оспорваме регулирането на употребата на тютюн от страна на СЗО,”, каза г-н Абруноза. „Но те би трябвало да се вслушат в мнението на хората, познаващи културата, а не само на тези, които я мразят.”

В последните седмици петицията, противопостяваща се на предложенията на СЗО, стартирана от МАТ, обиколи фермерите по цял свят. До този момент тя е събрала над 200,000 подписа в 25 страни-производители на тютюн. На 8 ноември, седмица преди срещата в Уругвай, тютюнопроизводителите ще предадат своите подписани петиции на правителствата на своито страни, като ще ги призоват „да попречат на Конференцията на страните по РККТ да унищожи препитанието на тютюнопроизводителите и да отхвърлят проекто-нормите на членове 9 и 10, както и препоръките на членове 17 и 18.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.