1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестиращи животновъди блокираха Карловското шосе в района на с. Труд

Протестиращи животновъди блокираха Карловското шосе в района на с. Труд

Снимка:

Фермерите недоволстват заради неизплатените, но обещани 70% от субсидиите за глава животно

Протестиращи животновъди разкъсаха полицейски кордон и блокираха Карловското шосе в района на с. Труд преди отбивката за автомагистрала "Тракия". На мястото на протеста има над 20 полицейски автомобила, 8 микробуса на жандармерията, както и униформени от моторизираното звено "Сигма". Според Дарик след блокадата животновъдите са тръгнали към София.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов благодари на полицаите, които са проявили разбиране и не са употребили сила срещу протестиращите при блокирането на пътя. Уведомили сме всички институции, че имаме намерение да блокираме и автомагистралата, каза Синапов, но от полицията заявиха, че няма да го позволят, защото това е обект със стратегическо значение.

Повече от 100 фермери от цялата страна протестират заради неизплатените, но обещани 70% от субсидиите за глава животно. По думите на Синапов към днешна дата са изплатени по 50 на сто от сумите. Фермерите се обявиха и срещу въведената така наречена референтна дата, след която субсидии за животни не се отпускат. Ще продължим с протестите, докато не получим обещаното ни, каза още Синапов.

Животновъди от област Смолян също са присъствали на протеста край село Труд. Това каза пред Радио „Фокус” председателят на Сдружението на овцевъдите в областта Рашко Кехайов. Стопаните от Смолянско подкрепят протестните действия на колегите си от страната, поясни той. По думите на Кехайов субсидиите на животновъдите се дават късно, а като реколтите са прибрани в хамбарите всичко става на тройни цени.

Според Рашко Кехайов, средствата трябва да се дават на фермерите преди жътва, за да може хората да си купят необходимото на по-ниски цени. Животновъдите от област Смолян са получили 40% от полагащите им се субсидии само за глава животно, като средствата не са изплатени на всички. Тази вечер представителите на Сдружението на овцевъдите в Смолянско ще решат дали да се включат още хора от региона в простите, ако те продължат и през следващите дни.

Видео по темата и интервю на журналистката Валентина Спасова с председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.