„Раломекс“ с приз за иновативен комбиниран плуг

Снимка:

Машината замества класическата обработка от предсеитбена оран и две дискования

На специална церемония по време на селскостопанското изложение „Агра 2014“ организаторите от Пловдивски панаир отличиха фирми и институти с награди за иновации.

В категория „Машини и инвентар за растениевъдството” приз получи фирма „Раломекс” АД за комбинирания плуг КПМ-30 с устройство за раздробяване на изораната почва. Машината замества класическата обработка от предсеитбена оран и две дискования. Така с една операция се постига лесна предсеитбена подготовка, подходяща за рапицата и есенните култури. КПМ-30 е разработен по желание на клиент на компанията, който е имал ясна и точна задача, а именно – улеснение на земеделската му работа.

„Най-голямото предимство на машината е първо, че спестява изключително много време за подготовката за сеитба и второ - икономия на гориво. Анализите показват, че замествайки старата класическа технология на предсеитбена оран и две дискования, машината дава икономия между 700 грама и 1 литър гориво на декар“, коментира инж. Рашид Узунов, зам.-изпълнителен директор на дружеството.

По думите му наградата е стимул както за фирмата, така и доказателство, че същестува научна мисъл в бранша и българското производство се развива.

Вижте видео...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.