1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст на млекопроизводството в Германия

Ръст на млекопроизводството в Германия

35 хиляди кози и 8 500 овце се отглеждат в Германия

Производството на овче и козе мляко в Германия бележи ръст. 370 са фермите в сектора. Статистиката е на федералната програма за биоземеделие. Центровете на производство са предимно в южната част на страната.

35 хиляди кози и 8 хиляди и 500 овце се отглеждат в Германия. Всяка четвърта овцеферма и половината стопанства с кози се намират в провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг, като 65 на сто от фермите работят по биостандарти.

Наскоро проведено проучване, в което са участвали фермери, преработватели и търговци, е установило, че търсенето на продукти от овче и козе мляко расте. Местното производство обаче все още не е достатъчно, въпреки че през последните години има постоянен ръст, като дефицитът се покрива с внос.

През изминалите няколко години по-голямата част от суровината е била пласирана чрез директни продажби от фермите. Днес все повече стопанства доставят млякото в специализирани мандри, като това се отнася най-вече за козето.

Едно от най-големите предизвикателства за бранша е трудоемката работа във фермите, става ясно от проучването. Стопаните не разполагат с достатъчно работна ръка, а доходите им не са достатъчно, за да наемат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.