1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Расте световното производство на мляко

Расте световното производство на мляко

До 2028 година световното производство на мляко ще нарасне до 981 милиона тона, т.е. с по 1,7 процента всяка година.

Това се казва в най-новата прогноза на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Експертите от ФАО предполагат, че ръстът ще се дължи до голяма степен на увеличените стада от млечни крави, а не толкова на по-голям млеконадой. Причината е, че държавите, в които животните по начало дават по-малко мляко, ще се стремят към по-голямо поголовие, за да компенсират.
Половината от допълнителните количества, очаквани през следващите 10-тина години, ще дойдат от Индия и Пакистан. През 2028-а тези две страни ще покриват близо една трета от световното производство. Европейският съюз и тогава ще бъде на второ място, но с по-бавен растеж, тъй като за износ се предоставя по-малка част от млякото, а вътрешното потребление ще се увеличи само минимално.
През миналата година световното производство на мляко отчете ръст от процент и половина до 838 милиона тона. От тях 81 процента са били краве, 15 на сто биволско, а останалите 4 процента се разпределят между овце, кози и камили. Челната позиция е за Индия, където млеконадоят е скочил с цели 3 процента. Тъй като страната почти не изнася продукция, тя не играе роля на световния пазар. Световен лидер по внос на млечни продукти остава Китай. През 2018-та Народната република за пръв път от четири години насам имаше увеличение на производството.
През настоящата година Европейският съюз има слаб ръст от под половин процент, сочат изчисленията на Комисията в Брюксел. В Съединените щати на практика няма разлика спрямо 2018-та, а Австралия съобщава за спад през първите два месеца на тамошната млечна година – юли и август – в размер на 7 на сто.
Според ФАО през следващото десетилетие световното потребление на пресни млечни продукти ще расте с по 1 процент на глава от населението годишно, особено в развиващите се страни. В Европа и Северна Америка се очаква развитието да поеме в обратната посока, докато при сирената ще има увеличение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.