Алпийски кози между Троянското Беклеме и връх Шипка

Снимка:

Началото е положено миналата година

Около 600 алпийски кози се адаптират успешно във ферма в с. Дамяново. Началото е положено миналата година, когато от Франция са внесени 350 женски и 14 мъжки животни. След успешна кампания по размножаване, козите във фермата са вече около 600 и успешно се развиват в новата среда. Опитът в селекцията е френски и залага на високопродуктивността на породата и опазването на чистота на гена. „Има какво да научим от френските си колеги при оборното отглеждане и храненето на козите с микс от зелен фураж и гранули с минерали и витамини, които са необходими на животните поради високата им продуктивност на мляко и загубата на много калций“, уточнява Камен Манов, управител на фермата. По австралийска технология в специални помещения чрез хидропоника за 6 дни семена от ечемик покълват и стават на чимове, които се миксират със сено и се дават на животните. Покълналият ечемик в смес със гранулиран фураж е много богат на хранителни вещества и се дава на животните два пъти дневно. След шест месеца животните ще бъдат изведени и на паша, като предварително се изчисти зоната край фермата. Идеята е фермата да разшири производството си и да започне да произвежда кашкавал и мляко и за българския пазар.

Повече за нововъдената у нас технология и за производството на мляко от алпийски кози, което скоро ще бъде разширено до производство на млечни продукти, гледайте в предаването „Говори България“ с Ваня Манолова в неделя 27 октомври от 18:00 часа.

 

Автор: Ваня Манолова