1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от ориз е най-слаба от 5 години насам

Реколтата от ориз е най-слаба от 5 години насам

Средните добиви от декар в Пловдивско са между 550 и 580 килограма

”Реколтата от ориз е най-слаба от 5 години насам”. Това е първата преценка на Георги Видолов, управител на агрофирма, и той няма особени надежди, че тя ще се промени до края на жътвата.

“Имаме по-голямо заплевеляване, годината бе по-хладна, “Напоителни системи” не бяха коректни в подаването на поливна вода веднага след засяването на ориза”, изброи управителят, цитиран от agroplovdiv.bg.

Фирмата е най-големият производител на ориз в страната – отглежда зърнената култура върху 16 500 декара. Дружеството притежава и модерна оризарна в Съединение, в която са инвестирани около 5 милиона евро,  половината от които са по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони.

Причината за заплевеляването не е в лошо стопанисване на оризищата, а в административния абсурд в страната да е разрешен само един хербицид срещу плевелите по ориза. Според Видолов българските власти трябва да одобрят за употреба препаратите, които ползват оризарите в Италия, за да има избор и ефективна растителна защита.

Жътвата в Пловдивско е започнала преди по-малко от седмица. До момента са ожънати 500 декара, а средните добиви от декар са между 550 и 580 килограма. За сравнение – миналата година са били около 700 килограма. “Имаме понижение от над 15% в реколтата”, изчисли управителят.

Оризарната на компанията преработва предимно собствена арпа. 40% от обработения ориз се експортира в Турция и Европа, малка част се пакетира във фирмата, а останалото се продава на търговски фирми. Качеството на зърното е отлично, едва 5% от зърното е начупено и това се дължи на прецизното швейцарско оборудване на предприятието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.