1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от соя в Германия тази година ще е по-малка от миналогодишната

Реколтата от соя в Германия тази година ще е по-малка от миналогодишната

Причината за по-слабите резултати е сушата през лятото

Реколтата от соя в Германия тази година ще е по-малка от миналогодишната и ще достигне едва 62 хиляди тона. Това са минус 6 процента, прибрани от близо 30 хиляди хектара при среден добив от 2,6 тона от хектар.

Причината за по-слабите резултати във Федералната Република е сушата през лятото. Най-голяма е реколтата в провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг, където ще бъдат прибрани 33 хиляди, респ. 19 хиляди тона. В останалите провинции количествата варират между 400 и 1600 тона. За тазгодишната кампания соя беше засята в Хесен, Саксония-Анхалт, Долна Саксония, Саксония и Тюрингия.

За разлика от Германия, реколтата в Европейския съюз ще бъде по-голяма от миналогодишната, прогнозират от Европейската комисия. Това се дължи основно на по-добрите резултати в Италия, която остава водеща в това направление. Като цяло се очакват рекордните 2,8 милиона тона, ожънати от 931 хиляди хектара. Миналата година от 951 хиляди хектара бяха прибрани 2,6 милиона тона.

От Италия идват близо 45 процента от европейската соева реколта. С добри резултати ще се поздравят и в Унгария и Хърватия, докато Франция, Румъния и Австрия ще отчетат по-слаба реколта.

За покриване на потреблението ще е необходим внос на 15 милиона тона соя и 19 милиона тона соев шрот, посочват от Комисията. Като цяло нуждите на Съюза се оценяват на 31,1 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.