1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтирани са 99% от площите с картофи в област Смолян

Реколтирани са 99% от площите с картофи в област Смолян

Получената продукция е 20 910 тона

Прибирането на реколтата от картофи на територията на област Смолян е към своя край. От засетите 32 800 дка са реколтирани 99%, като получената продукция е 20 910 тона. Това съобщиха от Областна дирекция „Земеделие” – Смолян.

Изключително сухото лято и високите температури са довели до драстичното намаление на средния добив от декар. През 2011 г. той е бил 1390 кг/дка, а тази година, средно за областта, са извадени едва 642 кг/дка. Има и стопани, които могат да се похвалят с добра реколта, но те са единици и по-скоро са изключение от обобщените данни, коментират от областната дирекция, предаде радио „Фокус”.

Предвид настъпилото неблагоприятно климатично условие – суша, през лятото на 2012 г., Министерството на земеделието и храните е предприело дейности за компенсиране на загубите на картофопроизводителите, като на същите е предоставена възможност да подадат заявления за получаване на помощ от държавата. Това се е извършило въз основа на специална методика за оценка на щетите и всеки земеделски производител, претърпял загуби при отглеждането на картофи, който е подал заявление за обследване на посевите и отговаря на критериите залегнали в методиката, ще бъде компенсиран на база направените констатации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.