1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден брой яйца са консумирали швейцарските потребители през миналата година

Рекорден брой яйца са консумирали швейцарските потребители през миналата година

Mестните фермери са увеличили производството с 2 на сто

Рекорден брой яйца са консумирали швейцарските потребители през миналата година. Малко над 1 милиард и 500 милиона, което е ръст с 1 процент в сравнение с 2016-та.
Според земеделското министерство две са причините за рекордната консумация. От една страна населението на Швейцария се е увеличило с 0,8 на сто, а от друга – на всеки жител на страната се падат 177 яйца, което е с 0,2 процента повече, отколкото година по-рано.

Най-вероятно заради скандала с фипронила през миналото лято, швейцарците са загубили доверие във вносните яйца, чиято продажба е паднала с цели пет процента, смятат от агроведомството.

В същото време местните фермери са увеличили производството с 2 на сто до малко над 920 милиона. Това количество е покрило 60 процента от вътрешното потребление. Голям ръст в размер на 12 процента има при биояйцата, от които на пазара са пуснати 158 милиона бройки. Техният пазарен дял достига 17 на сто.

През 2016 година, последната за която Европейската комисия има данни, най-много яйца на глава от населението се падат на испанците – 18 килограма. Следва Чехия с малко над 15 килограма, пред Дания с почти същите показатели. В дъното на таблицата е Гърция с под 9 килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.