1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордна реколта от слънчоглед ще приберат тази година стопаните в Русия и Украйна

Рекордна реколта от слънчоглед ще приберат тази година стопаните в Русия и Украйна

Такива са прогнозите на Московския Институт за селскостопанска конюнктура – ИКАР

По данни на експертите, украинските фермери са разширили площите с маслодайната култура с близо 600 хиляди хектара в сравнение с миналата година. За настоящата кампания са засети над 6 милиона хектара, а реколтата ще достигне над 13 милиона тона.

В Русия със слънчоглед са засети 7,5 милиона хектара. Руската реколта се очаква да бъде в размер на около 10 милиона тона.

Една от причините за по-големите площи е дъждовната пролет, която е попречила на земеделците да засеят пролетни зърнени култури. Така на свободните парцели е бил засят слънчоглед.

За разлика от руските специалисти, анализаторите от американското земеделско министерство са по-умерени в прогнозите си. Според тях в Украйна ще бъдат ожънати 12,8, а в Русия – 9,5 милиона тона слънчоглед. През миналата година двете страни са прибрали съответно 11,2 и 9,2 милиона тона.

Руските стопани имат все по-голям интерес да отглеждат маслодайната култура, тъй като тя е по-доходоносна от зърнените. Освен това, при пшеницата има допълнителни утежнения за търговията, като износни мита и държавна интервенция.

Въпреки очакваната добра реколта, нуждите от растителни масла в страната няма да бъдат покрити от собствено производство, смятат експертите. Ще се наложи внос от чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.