1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни площи с рапица в Добричка област

Рекордни площи с рапица в Добричка област

280 хиляди декара с маслодайната култура са засети в Добруджа тази есен

Рекордни площи с рапица са засети в Добричка област по време на сетибената кампания тази есен. До момента посевите с маслодайната култура надхвърлят 280 хил. декара. Преди няколко години земеделските производители от Добруджа са сели шест пъти по-малко площи с рапица. За първи път в историята на региона посевите с маслодайната култура достигат подобни размери. Преди 7–8 години са се залагали най-много 50 хил. декара рапица. В момента посевите са шест пъти повече. В сравнение пък с 2009 г. площите в Добричко са нараснали със 120 хил. декара. Двойно повече са били декарите с рапица в национален мащаб през 2010 г. През това лято фермерите са ожънали почти 1,800 млн. дка с културата, докато през 2009 г. –едва 900 хил. дка. Интересът към рапицата се обосновава, от една страна, с високата цена, тъй като още през лятото търговията стартира на нива от 700 лв. за тон. От друга страна, стоят европейските директиви за нарастване на дела на биодизела у нас.

В стопанството на Братя Алексиеви сеят рапица от седем години. Започнали са да залагат тази култура върху 400 декара, сега вече са засели 6400 дка. „Всяка година увеличаваме площите с рапица с 30–40%, понякога дори наполовина”, разказва земеделският производител Николай Алексиев. Семейната фирма обработва близо 30 хил. декара земя в района на добричкото село Красен. Категоричен е, че изминалата стопанска година е най-добрата от десет години насам. Имало е сезони с по-добри добиви, но като цени за реализация на продукцията, това са най-високите нива през последното десетилетие. В стопанството успешно е приключила сеитбената кампания на пшеница (14 хил. дка) и рапица (6400 дка). Успешно е изведена и борбата с гризачите, както и есенните грижи за засадените площи.

Още през лятото обаче, специалисти от фирмите за семена предупредиха, че бързото нарастване на посевите с рапица може да доведе до нарушение на сеитбооборота. Те отправиха апел към земеделските производители да се отнесат професионално и отговорно и да спазват всички правила на агротехниката при отглеждане на рапица. Не липсваха и твърдения, че площите с рапица ще надхвърлят тези с пшеница. Очакванията са след няколко години в страната да се сеят до 3–3,5 млн. дка с рапица – толкова, колкото са и посевите със житни култури. В Добричка област до момента са засети над 1 млн. декара с пшеница и 80 хил. декара с ечемик. Поне на този етап няма опасност посевите с рапица да нараснат за сметка на житните култури.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.