1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордно количество краве мляко са преработили мандрите в Европейския съюз през 2016 година

Рекордно количество краве мляко са преработили мандрите в Европейския съюз през 2016 година

Ръстът е от 153 милиона и 300 хиляди тона

Рекордно количество краве мляко са преработили мандрите в Европейския съюз през 2016 година, сочат предварителни данни на Европейската комисия. Ръстът е от 153 милиона и 300 хиляди тона.

Цифрите показват, че след юни доставките са намалявали всеки месец. Основният стимул за това е била програмата на Европейския съюз за ограничаване на производството на мляко. Програмата поощрява този процес с 14 евроцента за всеки недоставен килограм.

Над 50 хиляди стопани от 27 страни-членки са подали заявки за програмата в периода октомври – декември 2016-та, като производството е намаляло с 1 милион тона в сравнение с последното тримесечие на предходната година. За 2017-та Комисията очаква лек ръст с около половин процент.

Производството в отделните страни се е развило по различен начин. Германия, един от най-големите производители, отчита плюс 0,3 процента до 32 милиона тона. Във Франция и Великобритания, другите гиганти на пазара, има обаче спад с 2 до 4 на сто, докато Холандия съобщава за ръст от 7 процента. С около 2-3 процента по-големи количества са преработени и в Италия и Полша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.