1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 1 процент по-малко фуражни смески ще бъдат произведени в Европейския съюз тази година

С 1 процент по-малко фуражни смески ще бъдат произведени в Европейския съюз тази година

Птицевъдството е най-големият потребител на смески

С 1 процент по-малко фуражни смески ще бъдат произведени в Европейския съюз тази година, сочи актуалната прогноза на Сдружението на производителите. Причините са свързани с кризата в млечния сектор, както и по-строгите екологични норми, въведени в някои страни-членки.

Най-силен спад се очаква при храните за говеда – минус 2 процента. Заради стагнацията при производството на свинско месо, с 1 процент ще намалее и производството на фуражни смески за свинете. А епидемията от птичи грип, обхванала почти всички държави, ще доведе до половинпроцентов спад на производството на фуражи за кокошки, пуйки и патици.

През първото полугодие Сдружението на производителите очаква сравнително ниски цени на зърното, като отбелязва и добрата реколта от соя, която предстои в Южна Америка, както и отличното състояние на посевите със зимни култури в Европа.

През миналата година в Европейския съюз, с изключение на Люксембург, Гърция и Малта, са били произведени малко над 153 милиона тона фуражни смески, с милион и половина тона по-малко от 2015-та.

Птицевъдството е най-големият потребител на смески, като за този сектор през 2016-та са били предназначени над 53 милиона тона. Фуражите за свине са били в размер на близо 50 милиона тона, спадът е от процент и половина в сравнение с година по-рано. Причината е африканската чума по свинете в някои източноевропейски държави, която доведе до намаляване на поголовието. Подобно е било и развитието при смеските за едрия рогат добитък. Производството там е намаляло също с процент и половина до 41 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.