1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 5% повече държавна помощ ще вземат стопаните от Източните Родопи, които отглеждат ориенталски сортове тютюни

С 5% повече държавна помощ ще вземат стопаните от Източните Родопи, които отглеждат ориенталски сортове тютюни

Има готовност производителите да получат парите си и преди края на март

До края на месец март тютюнопроизводителите ще си получат парите от националните доплащания. Средствата в размер на 73 млн. лева са заложени в бюджета и са налични в сметката на ДФ „Земеделие", гарантира министърът в оставка Мирослав Найденов на проведения вчера, 21 февруари, Консултативен съвет по тютюна към МЗХ.

Добрата новина е, че тази година стопаните от Източните Родопи, които отглеждат ориенталски сортове тютюни ще вземат с 5 на сто повече държавна помощ - 2,14 лв. вместо 2,04 лв. за килограм, съобщи заместник областният управител Асен Тюрдиев, който участва в заседанието, цитиран от Дарик радио.

Има готовност производителите да получат парите си и преди края на март, коментира Тюрдиев. Ръководството на МЗХ е категорично, че политическата ситуация в страната няма да се отрази на подпомагането на сектора и няма да забави изплащането на средствата. България защити интересите на българските производители и се пребори те да получават субсидии и през следващия програмен период на ЕС - 2014-2020 г., е подчертал министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.