1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 2 процента е намаляло производството на птиче месо в ЕС през 2017

С близо 2 процента е намаляло производството на птиче месо в ЕС през 2017

Според експерти основната причина е птичия грип

С близо 2 процента до 14 милиона тона е намаляло производството на птиче месо в Европейския съюз през 2017-та. Година по-рано беше отчетен ръст от 4 на сто до 15 милиона тона, сочат данните на Европейската комисия.

Основната причина за отрицателното развитие е птичият грип, смятат експертите. Големият брой огнища на заболяването, пръснати из целия Европейски съюз, са ограничили развъждането на пилетата, отглеждани за месо. Между октомври 2016-та и юли 2017 година на територията на Съюза са регистрирани над 1100 случая на птичи грип. Само 5 държави не са били засегнати, а най-много случаи имаше във Франция. Сериозно пострадаха и фермерите в Унгария, Германия, България и Полша. В резултат през първото тримесечие на миналата година най-силен е бил спадът в производството на птиче месо в България – с 12 процента – и Унгария със 7 на сто. Според анализаторите производителите на птици в Европейския съюз са преодолели доста добре проблемната ситуация и резултатите от износа сочат, че държавите-членки са в състояние да се приспособят дори към значителен срив в търговските потоци. Експертите на Европейската комисия прогнозират, че през 2018-та производството на птиче месо ще нарасне с 1 процент и това ще доведе до увеличаване на износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.