1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 2 процента е паднала консумацията на риба в Германия за първите 10 месеца на годината

С близо 2 процента е паднала консумацията на риба в Германия за първите 10 месеца на годината

Рибните популации в световните океани са силно застрашени заради прекомерен улов

С близо 2 процента е паднала консумацията на риба в Германия за първите 10 месеца на годината, а цените са се повишили с около 3 на сто. Данните са на браншовия съюз на рибната индустрия в страната.

Рибата и морските продукти остават търсена стока, но търговците се оплакват, че не винаги могат да задоволят пазара с количество. Затова и много видове поскъпват, като сьомгата например, която отново се превръща в скъп деликатес.

В същото време природозащитни организации алармират, че рибните популации в световните океани са силно застрашени заради прекомерен улов.  Според Грийнпийс това са 30 процента от рибните ресурси. Ето защо от организацията съветват потребителите внимателно да избират каква риба купуват.

Търговците регистрират увеличено търсене на прясна риба. След ръст от 17 процента през миналата година, през първите 10 месеца на 2016-та продажбите отново са нараснали, от 50 на 55 хиляди тона. За сметка на това германците не предпочитат замразени продукти. Техните продажби са паднали с 4 процента.

Любимата риба в Германия остава сьомгата с 20-процентен пазарен дял, въпреки по-високата й цена. В страната се продава предимно сьомга от аквакултури в Норвегия и Чили. Заради голямото търсене в глобален мащаб, тази риба е поскъпнала с 30 на сто през последните месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.