1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Съвременните форми на земеделие лишават щъркелите от места за хранене

Съвременните форми на земеделие лишават щъркелите от места за хранене

Снимка:

След присъединяването на България към ЕС популацията на птиците у нас драстично е намаляла

Съвременните форми на земеделие лишават белите щъркели у нас от по-голям брой места за хранене. Това съобщи Светослав Спасов от Българското дружество за защита на птиците по повод предстоящото национално преброяване на популацията на щъркелите, цитиран от Дарик радио.

Спасов допълни, че при последното броене през 2004 година са открити близо 4800 гнездови двойки в цялата страна, но след присъединяването на България към Европейския съюз популацията им е драстично намаляла заради промени в селскостопанската политика.

„Съвременните форми на земеделие лишават щъркелите от места за хранене, а химизацията на практика изтравя тяхната плячка и храна. Факт е, че между 1994 и 2004 г. имаме 18% увеличение на популацията и смятаме, че това се дължи на краха на организираното земеделско стопанство - ТКЗС-тата работеха на едро със сериозна употреба на пестициди. И сега с въвеждането на Общата селскостопанска политика на ЕС и европейските субсидии всъщност тече обратният процес - на разораване на тези естествени ливади и пасища, които бяха създадени в последните 20 години", обясни Спасов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.