1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сеитбата на есенниците в Русия е към края си

Сеитбата на есенниците в Русия е към края си

Състоянието на посевите в момента е добро и не дава повод за притеснения

Сеитбата на есенниците в Русия е към края си. По данни на земеделското министерство в Москва, към 31-ви октомври са обработени 16 милиона и 300 хиляди хектара или 94% от предвидените площи.

Състоянието на посевите в момента е добро и не дава повод за притеснения, посочват експертите. В някои части на страната има недостиг на влага, но стопаните очакват това да се промени с напредването на есента.

Зърнени култури се отглеждат предимно в т. Нар. Южен регион, където са засети близо 5,6 милиона хектара. Следват регионът на река Волга с 4,3 милиона и Централна Русия с 3,8 милиона хектара.

От съобщение на агроведомството става ясно, че тазгодишната реколта вече е прибрана. Фермерите са ожънали 13 процента повече зърно, като количеството е достигнало 134 милиона тона. Зимната и лятната пшеница са почти 88 милиона тона, при среден добив от 3,2 тона от хектар. Ръст от 13 на сто - до 21 милиона тона има и при ечемика. Заради по-малки добиви реколтата от царевица е намаляла със 7 процента до 7,6 милиона тона.

През новата стопанска година износът на зърно от Русия бележи огромен ръст. От началото на септември до 18 октомври експортът е достигнал 14,5 милиона тона, с 23 процента повече от същия период на миналата година. Пшеницата има най-голям дял – 11 милиона тона, следвана от ечемика с малко над 2 милиона. Прогнозата на експертите в министерството е, че през настоящия сезон Русия ще изнесе общо 45 милиона тона зърно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.