1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сезонен работник в Германия с мутация на вируса

Сезонен работник в Германия с мутация на вируса

Регионалните власти въведоха строги правила за всички сезонни работници

Трима сезонни работници, работили в лозя в Южна Германия са диагностицирани с британската мутация на коронавируса, съобщиха местните здравни власти. При четвърти носител на COVID-19 все още се изчакват резултатите от тестовете.
 
Първият потвърден случай е при сезонен работник от Румъния, за който се знае, че в родината си е имал контакт със заразен с вируса роднина. След пристигането си в Германия, румънецът е бил поставен за 10 дни в карантина, след което му е направен тест, оказал се положителен. В момента германските здравни служби проверяват на случаен принцип всички положителни проби, с цел откриване на мутации на Ковид-19.
Работникът от Румъния е бил настанен с още осем души в една квартира, като четирима от тях също са заразени. Двама от тях са носители на британската мутация. Всички те са поставени под карантина и засега не показват сериозни симптоми на заболяването.
 
В резултат на тези случаи регионалните власти въведоха строги правила за всички сезонни работници, помагащи в селското стопанство. Всеки новопристигнал задължително се поставя под карантина, независимо от това дали е показал негативен тест. След този срок хората могат да започнат работа в стопанството, което ги е наело, а смяна на работодателя е възможна само при нов отрицателен тест.
 
В региона около въпросните лозя в момента има около 4000 сезонни работници, наети в зеленчукови стопанства и фирми за преработка. През миналото лято там имаше стотици заразени, затова сега властите отрано се стремят да ограничат разпространението на вируса.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.